Parcours

Parcours 2021

Op onderstaande kaart staat de looproute van het zwemonderdeel naar de wisselzone voor de start van het fietsonderdeel.

Afbeelding2 

1/16e triathlon

Alleen voor de 1/16e triathlon (jeugd en scholieren) is een ingekort parcours:

Zwemmen (blauw): 1 stuk van 250 m
Fietsen (rood): 4 rondjes over de oostelijke rondweg, met in elke ronde een doorkomst door het triathlonstadion. Inclusief aan- en afrij is dit ongeveen 9 km
Lopen (geel): 2 rondjes om de surfvijver en door het triathlon stadion, samen goed voor ruim 2 km

1/8, 1/4 en OD  Afstanden

Zwemparcours

Afbeelding1

Een half uur voor je starttijd loop je vanaf de bestaande wisselzone op het SKF-terrein te voet via een aangegeven route (ca. 800m, zie kaartje) naar de kanosteiger in het Stadspark. Daar laat je je schoenen achter op genummerde plaatsen. Het is verplicht om tijdens  de wedstrijd vanaf het zwemonderdeel de 800m naar het fietsonderdeel op schoenen te lopen.
Vervolgens loop je naar de zwemstart op 250m van de kanosteiger (zie kaartje). Als je wil kan je daar een tweede paar schoenen of slippers achterlaten in een verzamelbak voor jouw serie. Deze worden dan na de start naar de tassengarderobe in de wisselzonde gebracht.


Startprocedure: (z.g. Rolling Start)
Elke startserie heeft een eigen kleur badmuts. 10 minuten voor jouw start meld je je in het startvak naast de brug van de Groeneveldselaan. Daar krijg je de laatste instructies.
Van elke serie starten de deelnemers één-voor-één ca. 5 seconden na elkaar. Je tijd wordt geregistreerd d.m.v. een startmat aan de waterkant. Hiermee voorkomen we drukte op het smalle zwemparcours en creëren we tevens een veilige afstand onderlinge afstand tussen de atleten tegen coronabesmettingen. Het is niet toegestaan te duiken. Voorkom vroegtijdige diskwalificatie.


De parcoursen per afstand
• De jeugdseries zwemmen direct linksaf via de kortste weg naar de kanosteiger (240m)
• De 1/8 Triathlon start ook linksaf maar zwemt 130m voorbij de kanosteiger en keert vlak voor de brug van de Tinneweide om voor hun finish bij de kanosteiger (500m)
• De ¼ Triathlon start rechtsaf en zwemt eerst 250 stroomopwaarts en keert vlak voor de eerste houten brug aan het Benedeneind. Dan terug langs het startpunt tot het tweede keerpunt bij de brug Tinneweide (1000m) en terug naar de finish bij de kanosteiger.
• De Olympische afstand start in dezelfde richting als de ¼ afstand, maar zwemt nog eens 250 verder (dus 500m vanaf de start) tot het keerpunt net voorbij de brug van de Rondweg-Oost. Vervolgens zwemmen ze ook tot het keerpunt bij de Tinneweide. (1500m) en terug naar de finish bij de kanosteiger.


Alle heen en weer stukken worden gescheiden door zwemlijnen. De keerpunten zijn gemarkeerd met boeien. Toezicht op de veiligheid gebeurt met 4 kano’s in het water en 4 posten op de wal.
Na het zwemmen klimmen je zelf uit het water bij de kanosteiger. Voor degenen die hulp nodig hebben zijn 4 vrijwilligers ter plaatse. Trek vervolgens je loopschoenen aan en loop via het fietspad langs de Groeneveldselaan naar de wisselzone (800m). Je tijd loopt vanaf jouw individuele start door tot de finish van het lopen, dus na het voltooien van alle onderdelen.


Bijzonderheden:
Het Valleikanaal heeft een lichte stroming. Het grootste deel heb je stroom mee, maar houd er rekening mee dat je tegen de stroom in iets langzamer zwemt. Door de stroming is het water schoner en zuurstofrijker, maar ook wat frisser. Op onze website staat de meest actuele watertemperatuur. Een wetsuit is aan te bevelen. Het water is nergens heel diep en zeker langs de oevers kan je overal staan. Maak hier gebruik van als je in de problemen komt. De kanoërs en vrijwilligers op de wal komen je dan z.s.m. helpen. Tenslotte is het kanaal op de meeste plaatsen maar 10m breed. Geef elkaar de ruimte. Zwem zoveel mogelijk rechts. Hou bij het inhalen rekening met minder getrainde zwemmers. Kies je startplek in je serie een beetje realistisch: de snellere zwemmers eerst, schoolslag zwemmers als laatste.


Uitzonderingen:
Voor sommige trio’s kan het looptraject tussen het zwemmen en het fietsen een probleem zijn. Zij kunnen elk teamlid inzetten voor dit onderdeel. Geef bij elke wissel je chip en startnummer over aan het volgende teamlid. Deelnemers met een handicap kunnen ervoor kiezen om dit deel in de rolstoel, wheeler of handbike af te leggen en mogen daarbij geholpen worden door hun begeleider.

Het totale parcoursoverzicht is te zien via deze link:
https://www.google.com/maps/d/edit?mid=1JhyZvm6OxY4DMBQi5w8_qLxLiGvED1gw&usp=sharing

 

Fietsparcours

Er wordt gefietst op de Oostelijke Rondweg, en bij elke ronde is er een doorkomst in het Triathlonstadion, 1 ronde is ongeveer 6,4 kilometer. Deelnemers aan de 1/8e Tri rijden 3 ronden; deelnemers aan de 1/4 en OD fietsen 6 ronden.

parcours-3

Loopparcours
De deelnemers  verlaten de wisselzone aan de westzijde over de fietsbrug en lopen door het Stadspark (blauwe lijn), over de Groeneveldselaan en dan langs de surfvijver op naar het Triathlonstadion. Lengte van het parcours is 2,3 km. Deelnemers aan de 1/8e Tri lopen 2 ronden, deelnemers aan de 1/4 en OD lopen 4 ronden.

parcours-4

volg-ons

like-ons